Ankara ya nasıl Gidilir - Sizin Portal

Ankara ya nasıl Gidilir

Wednesday, May 14, 2008

İstanbul’dan karayolunu kullanarak çıkacaklar için otoyol veya normal yoldan giderek İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu geçilip Ankara’ya girene kadar, 6 il üzerinde yaklaşık 428 km lik bir güzergâh bulunuyor. Havayolunu tercih edenler 40 dakika gibi bir sürede kendilerini Esenboğa hava alanında bulurken, tren yolculuğunu sevenlerle, otobüsle yolculuk edenler, 6 ila 10 saat arası İstanbul’dan Ankara’ya ulaşabiliyorlar.
Özel araçla yola çıkanlar için yol üzerinde ne var ne yok bir göz atıyoruz.
Oto yolu seçip Çamlıca gişelerden yola çıkanlar, gişelerden itibaren bir süre, adeta kendilerine kent içi trafiğini aratmayacak yoğunluk içinde yol alacaklar. Bu trafik yoğunluğu Bayramoğlu Darıca yol ayrımına kadar sürücülerle birlikte geliyor. Sapak sonrası bu noktada yoğunluk bir miktar azalsa da Dil Ovası, Hareke tünelleri geçildikten sonra gerçek rahatlık İzmit sonrası hissediliyor. Kocaeli ili sonrası karşımıza çıkan tüneller geçilip, bitiminde Sakarya’nın ip gibi düz yolu aşılınca, oto yol bu defa sadece Bolu, Ankara ve devamını kullanacak olan sürücülere kalıyor. Kaynaşlı’dan itibaren otoyoldan ve Düzce il sınırlarından çıkıp Bolu Dağı rampasına tırmanmaya, Bakacak mevkiine dek başlarken, seyir halinde bulunan ağır tonajlı kamyon ve römorklu tırların varlığı daha fazla hissediliyor. Tek yönlü devam eden güzergâh boyunca bilhassa kış koşulları göz önüne alındığında rizikosu yüksek yollar sınıfına giriyor. Sürücülerin sadece kendilerini değil birlikte seyrettikleri araçları da düşünmek zorunda olduklarını hatırlayarak, ani ve hatalı sollamalardan, ani frenlerden kaçınmaları gerekiyor. Zira uzun yolun yorgun sürücülerinden ve ağır yüklü taşıtlardan böylesi rampa yollarda fedakârlık beklemek yerine anlayış, sabır, toleransı küçük araçların göstermesi kaçınılmaz oluyor. Kış aylarında sıkça görülen kar yağışı ve buzlanmaya karşı araçta bulunması gerekenler zincir, çekme halatı, takoz bulundurulmalı, sis ve yağmurlu havalarda öndeki araçla mutlak mesafeli gidilmeli. Özellikle bu rampalı bölümde düz ve uzun yolda kazanılan suni hız alışkanlığından kaçınılmalı. Sorunların büyük bölümü Bolu Dağı tünellerinin devreye girmesiyle son buldu. Dağ yolu nefes aldı.
Dağ havasının buram buram hissedildiği şiirsel manzaralı güzergâhın Bolu Dağı kesimi kendine has özelliklerin yanı sıra bünyesinde güzellikler ve iştah açıcı lezzetler, kokular, barındırıyor. Ocak başını andıran Bolu dağı rampasından günün veya gecenin hangi saatinde hangi yönden gelirseniz gelin, geçerseniz geçin zamana göre lezzeti unutulmaz kahvaltılar, yemekler yiyebiliyorsunuz. İstanbul’dan gidiş yönü Bolu Dağı mevkiinde İsmail’in Et lokantası, Berceste’nin açık ve kapalı salon ve bahçeleri daha uzaklardan iştahınızı kabartmaya yetecek marifetler sergiliyorlar. Kebap severlerin başlıca uğrak noktaları olan ızgara lokantaları, mola ve dinlenme yerleri aynı zamanda köy ürünleri satış mağazaları ile de dikkat çekip, ilgi görüyorlar. Zengin kahvaltı büfelerinde de tadabileceğiniz yöresel ürünler arasında Sakarya’nın Abaza ve islim peynirleri, has tereyağları ilk sırayı alıyor. Kurutulmuş meyveler, yöresel salçalar, ceviz, kestane ve benzeri kuru gıdalar, bakliyatlar, tarhana, erişte ile mevsiminde toplanmış dağ çileği ve diğer meyvelerden yapılma reçeller, ballar, tahin pekmezler, köy ekmekleri ve daha hiç akılda olmayıp görünce akla takılan neler neler… Abant sapağı sonrası Bolu il merkezi devamında yeniden otoyola girip, Gerede Yeniçağ’a geliniyor. Bu mevkide bulunan Esentepe ve Kartalkaya kayak merkezlerine ayrılan sapaklar bulunuyor. Ankara yaklaşımında ilk karşılayan Kızılcahamam olurken çıkılan yüksekliklerden Ankara’ya doğru iniş başlıyor. Düzelen yol bitiminde otoyol ferahlığı ve konforu ile Ankara’ya giriliyor.
İstanbul Ankara arasında bu yolu birkaç kez gidip gelenler eğer aynı manzaradan usandılar ve vakitleri varsa Sakarya Akyazı’dan girip asfalt yolu takiben Mudurnu, Nallıhan üzerinden geçip Beypazarı’nı görerek Ankara’ya bir başka alternatif yolu kullanabilirler. Bu güzergâh profesyonel haritalarda yeşil hatla belirtildiği gibi manzarası güzel yollardan sayılıyor. Ankara çevresini ağ gibi saran çevre yolları, otoyol bağlantıları ile kent içine girmeden veya uzak noktadan gireceğiniz noktaya yakın bağlantılardan giriş yapabiliyorsunuz. Bunun için otoyol üzerinde bulunan yön tabelalarını takip etmek yeterli oluyor.
Ankara’ya yaklaşık 96 km uzaklıkta bulunan Gordion antik alanına Eskişehir, Afyon yönüne giden karayolunun 76 km kullanıp, Polatlı’dan 17 km sonra sağa kıvrılan yol ile ulaşabiliyor. Alagöz Karargâh Müzesine gitmek için ise Ankara - Eskişehir karayolunun 42. km sinden sonra sola doğru 3 km girilip Alagöz köyü öncesinde yer alan Atatürk müze Evi gezilebiliyor.

0 comments: