Amasra da Ne Yenir - Sizin Portal

Amasra da Ne Yenir

Wednesday, May 14, 2008

Yol boyunca çilek satanlara rastlarsanız kaçırmayın. Toplaması zahmetli, tadı ve kokusu harika bu minik çileklerden bir reçel yapın. Kaynatırken tüm ev, apartman çilek koksun. Amasra’da hafta sonu, yöresel ürünlerin satıldığı işporta tezgahlar kuruluyor. Burada köylülerin yaptığı peynir, yağ, ev reçelleri, yumurta ve yöresel otlar satılıyor. Amasra’da birçok balık restoranı var. Fakat “Canlı Balık” adlı restoran içlerinde en ünlüsü. Yöre halkı dahil herkes, “Kimse onların pişirdiği balığı pişiremez!” diyor. Merakıma yenilip daldım içeri. Salonda yer yok, isabet bahçede buyur ettiler, “olmaz” demedim. Yazın daracık kumsala da masa kurarlarmış. Küçük, liman manzaralı restoranda, servis hızlı hatta koşarak. Patron Celil Ayyıldız mutfaktan hiç çıkmıyor ve özellikle balıkları kendisi pişiriyor. Temiz pak giyinmiş, harlı ateşin başında açıya göre tavayla beraber sağa-sola yatıyor. Balık pişerken yağı azalta azalta alıyor. Tabağı tavaya kapatıp, ters-yüz ediyor ve tekrar yağ koyuyor. Balıklar tavadan yüzercesine, börek gibi çıkıyor ve çift tabakla servis ediliyor. Altın sarısı renginde, belli ki mısır unu…
Baba mesleğini sürdüren Celil Ayyıldız kaliteyi bozmuyor ve beğenmediği balığı müşteriye göndermiyor. Balık tavaya yapışmasın diye, bir önceki tavanın kızaran yağından bir miktarını tavanın yeni yağına katıyor. Restoranın balığı gibi salatası da ünlü. 27 çeşit malzeme olduğunu söylediler. İnanmadım ve saymalarını istedim. Pancar dahil, tüm turşu çeşitleri, roka, tere, dere, semizotu, maydanoz, marul ve soğanı doğrayıp sosu karıştırın (has zeytinyağı kullanmıyorlar). Bu şekilde zengin bir salata oluşuyor. Mutfak bölümünde çok sayıda kabın içinde ayrı ayrı bekleyen malzemeler, siparişler gelince taze olarak anında yapılıyor. Balık ve salatayı anlattım. Ama midye tava da var. Yaz hamsisi nadiren çıkıyor, bana rastladı. Mezgit, barbun, kalkan gibi türlerde bir tava balık, 3.5 milyon. Üstelik 2-3 kişi doyar. Yemek üzerine fındık ve öğütülmüş ceviz dökülmüş ballı manda yoğurdu veriyorlar. Çatal bıçakla servisi yapan şef Abdurrahman Girişmek, “Bu taze balığa olan güvenimizdir!” diyor. Yemekte çöven ekmeği, kepekli mısır unu taş fırın ekmeği veriliyor. Tatlı olarak da tahin helvasını limon suyu ile ezip macun haline getiriyor ve fındık içi karıştırıp sunuyorlar. Çay, kahve ikramı, buraya gitmeye değiyor doğrusu. Canlı Balık Restoran’ı (Mustafa Amca’nın Yeri) baba Celil ve oğulları Tevfik, Serkan, Mustafa işletiyorlar.
Tel: 0-378 315 26 06
Cafe-bar için başvuracağınız adreslerden biri de, Küçük Liman Han.
Tel: 0-378 315 27 75

0 comments: