Bu olayın özünde aslında enzimlerin en etkin oldukları sıcaklık değerlerinin farklı olması yatıyor. Bildiğimiz gibi enzimlerin etkinlik gösterdiği sıcaklık değerleri belirli sınırlar arasındadır. Siyam kedileri ve Himalaya tavşanı gibi hayvanlarda, bu hayvanların kürklerindeki koyu renkli bölgelerin kahverengi olmasını sağlayan pigmentin oluşumunda görev alan enzimlerin diğer enzimlere göre farklı bir özelliği var. Normalde enzimlerin en yüksek verimlilikte çalıştığı sıcaklık derecesi 37ºC'dir.
Oysaki bizim sözünü ettiğimiz enzimler bu sıcaklığın çok daha altındaki sıcaklıklarda en yüksek aktiviteye ulaşırlar. Bu yüzden de Himalaya tavşanının kürk rengi, büyüdüğü ortamın sıcaklığına göre farklı koyulukta olur. Hayvanın kürkünün üzerine buz koymak da vücudun diğer bölgelerine göre o bölgeyi daha soğuk kılacağından, buradaki kıllar daha koyu çıkar.
Himalaya tipi tavşanların üzerine buz kesesi konduğunda niçin siyah olurlar?
Wednesday, May 7, 2008
Posted by mavikaplan at 1:02 PM
Labels: Himalaya tipi tavşanların üzerine buz kesesi konduğunda niçin siyah olurlar?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment