Şifreleri Korumak - Sizin Portal

Şifreleri Korumak

Tuesday, February 5, 2008

Şifreleme ve Şifre çalma yöntemlerini okuduktan sonra sıra geldi şifrelerimizi korumaya...

Şifrelerinizi Korumanız için Yapmanız Gerekenler

1. Tanımadığınız kişilerden resim, dosya veya program almayın.

2. Gelen her maili açmayın.Özellikle bu tür maillerin kimden geldiğini bilmiyorsanız direkt olarak açmadan silin.Eğer açtıysanız içindeki resimleri veya dosyaları kopyalamayın bilgisayarınıza indirmeyin ve içindeki linkleri tıklamayın.

3. Bütün istediğiniz bilgileri İnternette bulma imkanınız vardır.Bunu özellikle unutmayın.Tanımadığınız bir kişi size özel olarak mailden ilginç birşey yollayıp memnun etmek için uğraşmaz.

4. İnternette herkese arkadaş gözüyle bakmayın.Özellikle chat yapanlar bilir.Sanaldaki insanların çoğu sanal yaşarlar ve sizin şifrelerinizi çalmasalar bile ne yaptığınızı kontrol etmek için devamlı olarak bir merak halindedirler.Bu meraklarını gidermekte şifrelerinizi ele geçirmekle mümkündür.Zaman içindeki arkadaşlıktan doğan sebeplerden dolayıda size dosya, program ve resim türü belgeleri göndermeye çalışabilirler.

5. Chat, Messenger veya Forum türü ortamlarda bulunuyorsanız buradaki bayanların tamamen 100% bayan olduğunu gözünüzle görmeniz gerekiyor.Bunun için en iyi yöntem kamera. Bu madde bayanlar içinde geçerlidir :)) Şunuda unutmayınki çoğu sohbet programlarında sahte webcam görüntüleri kullanılabilmektedir. Yani bir bayanın webcamından alınan görüntü kaydedilir ve arkadaşlık kurulmak istenen erkek veya kadına o görüntüler izlettirilebilir.

6. Bilmediğiniz tanımadığınız sitelere meraktan girmeyin.Eğer giriyorsanız bilgisayarınıza Firewall yükleyin. Javascript, activex, visual basic kodları bilgisayarınızda port açmaya veya komut çalıştırmaya yeterlidir ve bu tür eklentiler websitesi içine rahatlıkla yerleştirilir.Trojan veya virus içerikli websitelerinden firewall ve antivirus kullanarak korunabilirsiniz.

7. Üye olduğunuz forumlarda, gönderdiğiniz maillerde, bazı chat serverlarda ve girdiğiniz sitelerde Ip adresiniz gözükmektedir.Bu yüzden öncelikli olarak korumanız gereken şeyler Ip adresiniz, portlarınız ve en son olarakta bilgisayarınızdır.

8. Yukarıdaki maddede port dedik. Internette milyarlarca internet kullanıcısı var ve bunların bazıları (yani milyonlarcası) Scan ve scanner nedir bilirler. Scan yöntemini kullanarak internete bağlı olan bir bilgisayarın hangi portlarının açık veya kapalı olduğu öğrenmek mümkündür. Eğer bilgisayarınızda açık olan portlarınız varsa ve bu portlardan bilgisayarınıza ulaşılabiliyorsa kötü niyetli bir kişi bilgisayarınız üzerinde istediği herşeyi yapabilir.

9. Son olarak sizin şifrelerinizi
Hackerlar çalmaz. Hiçbir Hacker in sizinle işi olmaz bunu kesinlikle unutmayın. Şifre veya bilgi çalan, bilgisayarlara zarar veren kişiler daha çok Cracker olarak isimlendirilir. Fakat günümüzde bilgisayarla uğraşan kişilerin bazıları şifre çalmak, bilgisayarlara, websitelerine saldırmak ve zarar vermenin önemli bir olay olduğunu sanmaktadır. Bunu yaparakta kendilerine sanal ortamda bir yer edinmeye çalışırlar ve öğrendikleriklerini bilgisiz internet kullanıcıları üzerlerinde denerler.Bu gibi kişilerin saldırılarından korunmak içinde kullandığınız bilgisayar ve internet hakkında devamlı olarak güncel dökümanları ve haberleri okuyarak kendinizi eğitmelisiniz.

0 comments: