Kalkan-Patara Önemli ve Tarihi Yerleri - Sizin Portal

Kalkan-Patara Önemli ve Tarihi Yerleri

Thursday, June 19, 2008

PATARA
Kalkan-Fethiye karayolunda, Kalkan’dan yaklaşık 10 km. sonra güneye dönülür ve 10 Km.’lik Patara yoluna girilir. Akropol’de bulunan boyalı seramikler kentin İ.Ö. V. yüzyılda var olduğunu kanıtlamaktadır. Patara, Büyük İskender’e kapılarını açmış ve bu olaydan sonra önemli bir liman kenti özelliğini kazanmıştır. Kent ayrıca St. Nicholas’ın doğum yeri olduğu için de önemlidir. Patara’ya İ.S. 100 yılında yapıldığı sanılan üç gözlü bir kapıdan girilir. En önemli yapılarından birisi kumlar altında kalmış tiyatrosudur.

XANTHOS
Dağlık Likya eyaletinin en eski ve en büyük kentidir. Xanthos ırmağının vadisinde kuruludur. Pers istilasına değin bağımsız yaşamıştır. Pers istilasında kentlerini kahramanca savunan Xanthos’lular, istilayı önleyemeyeceklerini anlayınca önce tüm kadın ve çocuklarını öldürmüşler, sonrada kenti ateşe vererek ve bu alevlerin içine kendilerini atarak topluca intihar etmişlerdir. Bu kıyımdan kurtulan 80 aile ve başka yerlerden gelen göçmenlerce kent yeniden kurulmuştur. Fakat 100 yıl kadar sonra çıkan bir yangınla Xanthos tekrar harabolmuştur. Buna rağmen yeni baştan kurulan kent batı dünyası ile kurduğu iyi ilişkiler sonucu uzun süre önemli bir merkez olarak varlığını sürdürmüştür. Bu durum da kötü bir sona ulaşmıştır. İ.Ö. 429 yılında Atina’lıların vergi istemelerine karşı çıkan Xanthos’lular kentlerinin tamamen harabolmasına neden olacak bir savaşın içine sürüklenmişlerdir. Xanthos kelimenin tam anlamıyla bir felaketler kentidir. Kent esas olarak Likya Akropolu, Roma Akropolu ve bunların dışında kalan kısımlardan oluşmaktadır. En ilginç yapıları Roma Tiyatrosu ve bu tiyatronun batı kıyısındaki yapılardır. Bunlardan en kuzeydeki “Harpy Monument” olarak tanımlanmakta olup tek parça bir kaya üzerine oturtulmuş bir aile mezarıdır. İlginç kabartmaları olan bu mezarın aslı British Museum’dadır. Orijinal yerinde aslına uygun bir taklit bulunur. Bu yapının yanında İ.Ö. VI. ve I. yüzyıllardan kalma iki ilginç Likya mezarı dikkati çeker.

LETOON
Kınık’tan Fethiye yönüne 1 km. kadar gidildikten sonra güneye dönülür ve 5 km. lik Letoon yoluna girilir. Letoon’un tarihinin Xanthos ile yakından ilişkisi vardır. Likya bölgesinin en önemli dini merkezlerinden birisi olduğu bilinmektedir. Arkeolojik kazılar su düzeyinin yükselmesi nedeniyle güçlükle sürdürülebilmektedir. Bulunan kalıntılar İ.Ö. VII. ve İ.S.VI. yüzyıllar arasındaki zamana aittir. Grek tarzı tiyatrosu günümüze değin korunmuş en önemli yapısıdır.

anahtar kelimeler: Kalkan-Patara Tatil Yerleri,Kalkan-Patara otelleri,Kalkan-Patara ucuz otelleri,Kalkan-Patara ucuz pansiyonları,Kalkan-Patara pansiyonları,Kalkan-Patara restaurantları,Kalkan-Patara gezilecek yerleri,Kalkan-Patara tarihi,Kalkan-Patara resimleri,Kalkan-Patara araba kiralama,Kalkan-Patara ucuz tatil,Kalkan-Patara hotelleri,Kalkan-Patara ucuz hotelleri,Kalkan-Patara ulaşım,Kalkan-Patara kalacak yerler,Kalkan-Patara haritası,Kalkan-Patara ilçeleri

0 comments: