Ankara - Sizin Portal

Ankara

Wednesday, May 14, 2008

Bu merkezi konumu itibariyle tarih boyunca özellikle Selçuklular ve Osmanlılar devrinde, Ankara keçilerinin tüylerinden yapılan sof kumaşlarının yurt dışına satılması Ankara’yı kervansarayların güzergahı ve bir ticaret merkezi haline getirmiştir.

Ankara’nın en belirgin noktasında yer alan yapı, Ulu Önder Atatürk için yaptırılan ihtişamlı Anıtkabir’dir. 1953 yılında tamamlanan bu antik ve modern mimari sentezi yapı Türk mimarisinin gücünü ve zarafetini kanıtlamaktadır.

Şehrin en eski bölümleri tarihi Kaleyi çevrelemektedir. Duvarlar içinde 12. yüzyıla ait Alaaddin Cami her ne kadar Osmanlılar tarafından elden geçirilmişse de hala Selçuklu ahşap işçiliği ve sanatının güzel örneklerini sergiler. Pek çok sayıda ilginç eski Türk evi restore edilmiş ve sanat galerileri ya da geleneksel Türk mutfağından örneklerin sergilendiği lokantalar olarak yeniden hayat bulmuştur.

Hisar Kapısı’nın yakınlarında güzel bir şekilde restore edilmiş olan Bedestendeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Paleolitik, Neolitik dönemlere ve Hatti, Hitit, Frigya, Urartu ve Roma Uygarlıklarına ait paha biçilmez eserler yer almaktadır.

Kalenin dışında 13. yüzyıldan kalma Arslanhane Cami ve 14. yüzyıla ait Ahi Elvan Cami görünmeye değer eserlerdendir. Roma döneminin şatafatını M.S. üçüncü yüzyıldan kalma hamamlar, dördüncü yüzyıla ait Julian Sütunu ve ikinci yüzyıldan kalma korint stiline inşa edilmiş olan Agustus Tapınağı Ulus Meydanı’na yakın bir biçimde kalenin çevresindedir. İmparator Augustus’un “Politik Emirleri” nden biri olan ve kendisinin başarılarını ayrıntılı olarak veren yazıt, Ankara’daki Augustus Tapınağı’nın duvarlarıdır.

Kale yakınlarında, bir Roma Tiyatrosu ve aynı bölgede 15. yüzyıldan kalma Hacı Bayram Cami ve türbesi yer almaktadır.

Selçuklu tahta kapı oymacılığının şaheserlerinin ve diğer günlük kullanım araçlarının sergilendiği Etnografya Müzesinin hemen yanında yer alan Resim ve Heykel Müzesi Türk güzel sanatlarından kesitler içerir. Ankara’daki en büyük camii olan Kocatepe cami 1976 ile 1987 arasında Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir.

Ankara, seçkin bale, tiyatro, opera ve halk dansları düzenlemeleri ile hareketli bir sanatsal ve kültürel yaşama sahne olmaktadır. Şehir, özellikle dinleyici sayısı hiç düşmeyen Flarmoni Orkestrası ile ünlüdür.

Tarihçe
Galatlar zamanında adına Ankyra denilen Ankara´nın tarihi Yontmataş çağına kadar uzanıyor. Hitit ve Friglerin zamanında oldukça önemli bir yere sahip olan Ankara, Friglerin basşehriymiş. Sırasıyla Lidya´lıların Kimmerlerin ve Perslerin egemen olduğu şehir daha sonra İskender´in eline geçmiş. Onun ölümünden sonra komutanları arasında el değiştiren şehir, Roma zamanında da önemini korumuş.

Görülmeli
Anıtkabir, Atatürk Orman Çiftliği, Elmadağ ve Gölbaşı görülmeli.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti
Suluova´ya yaklaşık 10 km uzaklıkta. Kuğu, yabankazı, karabatak ve yaban ördeği gibi birçok tür görmek mümkün.

Atatürk Orman Çiftliği
Atatürk Orman Çiftliği´nde tarımsal ürünlerin yanısıra, bira ve meyve suyu fabrikaları, seralar ve Türkiye´nin en büyük hayvanat bahçesi yer alıyor.

Çubuk Barajı
Çubuk barajı, Çubuk çayı üzerinde yeralıyor. 1936 yılında hizmet vermeye başlamış olan baraj, çam ve akasya ağaçlarıyla Ankara´nın gözde mesire yerlerinin başında geliyor.

Dikilitaş Göleti
Ankara´ya uzaklığı 55 km. olan gölette tatlısu balıkları avlanabiliyor.

Kurtboğazı Barajı
Ankara´ya 50 km uzaklıkta bulunan baraj Ankara´nın ideal gezi alanlarından biri.

Moğan Gölü
Gölbaşı´nda bulunan bu sığ göl su sporlarına ve balıkçılığa elverişli. Ankara´ya 15 km.

Ahlatlıbel
Ahlatlıbel´de bulunan damga ve mühürler, idoller, el baltaları, mücevherler gibi arkeolojik buluntular, ölü Anadolu Medeniyetleri Müzesi´nde sergileniyor.

Eti Yokuşu
Tarihi Bronz çağa kadar dayanan eski yerleşme yerinde MÖ 3000 - 2500 dönemine ait üç ayrı yerleşim dönemi ilgili buluntulara rastlanıyor. Çubuk Çayı kıyısındaki höyükte idol, renkli kaplar, testere dişli bıçaklar, iğne gibi buluntular ilgi çekiyor.

İklim
Karasal iklim özellikleri taşıyan Ankara´da kışlar sert geçiyor. Yazlar kurak ve sıcak. En iyi dönemi ilkbahar sonu ve sonbahar başları.

0 comments: