Amasraya Nasıl Gidilir - Sizin Portal

Amasraya Nasıl Gidilir

Wednesday, May 14, 2008

İstanbul’dan otoban çıkışı yaptıysanız, Bolu’yu geçip Yeniçağa’dan ayrılıp sola Devrek üzerinden Çaycuma, Bartın ve Amasra’ya ulaşabilirsiniz. Bu birinci seçenek. 431 km’lik Bolu ve Gerede’yi geçip Eskipazar Karabük üzerinden Safranbolu’yu görerek, Bartın-Amasra yapabilirsiniz. Bu da ikinci seçenek. Üçüncüsü ise benim yaptığım gibi gezip görme amaçlı Akçakoca yönüne Düzce’den girip, Alaplı-Ereğli-Zonguldak-Bartın’dan Amasra’ya ulaşmak. Yeşil ve mavi renklerin hakimiyetindeki doyumsuz sahilleri seyrederek, görsel lezzeti büyük bir kıyı yolculuğu yapabilirsiniz. Yollar asfalt (bazı heyelanlı yerler topraklı) zaman zaman virajlı, bazen rampa, bazen dar. Trafik polisine hiç rastlamadım, araç trafiği de az. Bartın yüksek, Amasra inişi dik ve virajlı. Bakacak tepesi, gideceğiniz yerin tümüne hakim. Harita gibi her yeri görebileceğiniz bu seyir tepesinde otopark da bulunuyor. Ama siz Amasra’yı Kurucasile-Cide’ye doğru gidiyormuş gibi yapıp, karşıdaki ilk tepeden seyredin.
Karadeniz farklı! Denize dik inen dağları ve dantel kıyıları aşmak ancak sık, kesin viraj ve rampaları geçerek mümkün oluyor. Yöreyi iyi tanıyan tecrübeli bir uzun yol şoförüne bilhassa sordum, bu bölgede nasıl gitmeli diye…
“Amasra inişi Nisan’da koyu sis alır, oturur ve bu hava Mayıs ayına kadar sürer. Yazın asfalt tozlanıp kumlandığı için de, Karadeniz bu, hafif yağmurunda bile yokuş aşağı kızaklar, kayar. Her otomobil aynı fren sistemine sahip değildir. Bazısı zınk diye aniden durur, altına girersin. Onun için mesafeli gidilir. Öndeki araca yaklaşılmaz. Virajı bilmiyor, bu yola ilk kez giriyorsan, yavaş gideceksin!..” dediler. Not: Amasra Mendirek’te geniş otopark var. Yarımadanın ada bağlantısından geçerken, kapılar araç genişliğinde. Yan ayna ve çamurluklara dikkat.
Ankara-Gerede-Mengen-Devrek-Bartın Amasra 385 Zonguldak-Çaycuma-Bartın Amasra 102 km.

0 comments: