Afyonkarahisar - Sizin Portal

Afyonkarahisar

Wednesday, May 14, 2008

Meshur kaymağı, eti ve haşhaşıyla ünlü bu ilimiz taşınmaz kültür varlıkları ve doğal güzellikleriyle insanı gizemli bir atmosfere sürüklüyor.
Tadılmalı
Afyon denince akla sucuk ve kaymak gelir. Afyon bitkisinin tohumlariyla zenginleştirilmiş tatlıları da yörenin ´olmazsa olmaz´ larından.
Afyon Kalesi
Şehrin ortasında ve şehirden 226m. yükseklikteki kayalıklı ve siyah renkli trakitten yapılmış volkan bacasının tıkacı üzerindeki tepede bulunmasından nedeniyle şehre adını veren kale. M.Ö. 1350 yılında Hitit kralı II. Murşil tarafından Arzava savaşı sırasında kurulmuş. ´Kadim Akreonus´, ´Karahisari Devle´, ´Karahisari Sahip´ adlarıyla da tanınıyor. KKaleye çıkılırken Hitit ve Frigyalılara ait eserlere rastlanıyor.
Arkeoloji Müzesi
1937 yılında İmaret Camisi medresesinde açılmıştır. Modern binasına 13 Kasım 1971 tarihinde taşınmıştır. Müzede Kalkolitik çağın toprak kapları, figürünler, madeni bıçak, hançer, balta, keski, küp, mezar ve içki kapları, Hitit toprak kapları, mühürler, tanrı büstleri, Lydya keramik eserleri gibi çok sayıda arkeolojik eser bulunuyor. Kütüphanesinde 8 bin cilt kitap var.
Aslan Taş
Afyon´un 40 km. kuzeyinde Üçler Kayası köyü ile Aslankaya anıtının yakınında Frigyalılara ait bir mezar anıtı. Mezarın iki yanına ikişer aslan kabartması işlenmiş. Aslanlar mezarın giriş kapısını koruyacak şekilde üst köşelere dayanıyor.
Antik Kentler
Afyon´un yakınında bulunan Agros, Amuriye, Apameia, Çavdarlıhöyük, Eski Karahisar, Kelainai, Kırkinler, Prymnessos antik kentleri, Demirlikale, Toprakkale, Gezler ve Sandıklı kaleleri de görülmeye değer zenginlikler.

0 comments: