Turunçgillerin DNA'sı çıkartılıyor - Sizin Portal

Turunçgillerin DNA'sı çıkartılıyor

Friday, March 14, 2008


Turunçgillerin gen haritalarının çıkartılması amacıyla, Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, TUBİTAK'ın desteğiyle başlatılan çalışmalar devam ediyor.

2009'un Temmuz ayında tamamlanacak çalışma sonunda, turunçgillerin geleceği ile ilgili genetik haritanın hazır olacağı belirtildi.

Projenin uygulayıcılarından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Araştırma Görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Güçer Kafa, Biyoloji DNA Laboratuvarında TÜBİTAK'ın desteğiyle yürüttükleri 4 proje ile turunçgillerin gen haritasını çıkartacaklarını bildirdi.

Kafa, projenin gerçekleştirilmesi için Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle enstitü bünyesinde Biyoloji DNA Laboratuvarı kurulduğunu belirtti.

TÜBİTAK'ın 500 bin YTL tutarında destek verdiği projeyi 2006'nın Temmuz ayından beri yürüttüklerini anımsatan Kafa, turunçgillerin DNA'sının belirleneceği projenin Türkiye'de ilk kez Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütüldüğünü söyledi.

Hastalıklara karşı dayanıklılığı saptanacak

Kafa, çalışmaları sırasında turunçgillerin genetiğini anlamaya çalıştıklarını ifade ederek, "Çalışma sonunda, turunçgillerin meyve özelliğini, hastalıklara karşı dayanıklılığını ve genetiğini belirleyeceğiz. Ardından, çiftçilerin arzu ettiği ya da tüketicilerin istediği çeşitlerin geliştirilmesini sağlayacağız" dedi.

Proje kapsamında enstitüde olmayan narenciye türlerinin de Türkiye'ye getirileceğini ifade eden Kafa, şöyle konuştu:

"Ancak önceliğimiz kendi öz kaynaklarımızı kopyalamak. 2009'un Temmuz ayında tamamlanacak çalışma sonunda turunçgillerin geleceği ile ilgili genetik harita çıkartılmış olacak.

Bu haritaya sadece ülkemiz sahip olacak. Böylece turunçgillerin genlerine istediğimiz zaman ulaşma imkanı bulacağız. İstediğimizi elimine edip, istemediğimiz tipleri de kısa süre içinde ayırma şansını yakalayacağız.

Kabuk yapısı, tüketici tarafından daha çok beğenilen, soyma özelliği daha kolay, rengi hoş, aroması yüksek, çiftçinin ve tüketicinin arzu ettiği turunçgil çeşitleri ortaya çıkaracağız."

"Genetik kaynakları en güvenli şekilde koruyoruz"

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şekip Keser de, enstitülerinin Türkiye'de turunçgillerin genetik kaynaklarını en güvenli şekilde koruyan kurumların başında geldiğini bildirdi.

Dünyada kısıtlı bir turunçgil genetik kaynağının bulunduğuna dikkati çeken Keser, bu kaynakların da ABD, İspanya, Avustralya ve Japonya gibi sayılı ülkeler olduğunu, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Genetik kaynakları elinde bulundurmanın artık dünyada yükselen bir değer olmaya başladığını anlatan Keser, "Sadece turunçgilde değil tüm gıda sektöründe durum böyle.

Turunçgillerin genlerinin sağlıklı bir şekilde korunması çok önemli. Enstitümüz, turunçgillerin gen kaynaklarının korunması bakımından Çukurova Üniversitesi ve Antalya Araştırma Enstitüsü ile birlikte Türkiye'deki en önemli üç kurumdan bir tanesi" dedi.

Kaynak : CNN

0 comments: