Rus DNA’sına yurtdışı yasağı - Sizin Portal

Rus DNA’sına yurtdışı yasağı

Thursday, March 13, 2008


MOSKOVA - Rusya Federasyonu Gümrük Hizmetleri Dairesi, Rus vatandaşlarına ait saç, kan, doku gibi genetik bilgi içeren biyolojik maddelerin ve organların ülke sınırları dışına çıkarılmasına yasak getirdi. Öne sürülen iddialara göre karar, Rus istihbarat örgütü FSB Başkanı Nikolay Patruşev’in Gümrük Hizmetleri’ne sunduğu rapordan sonra alındı.

Raporda yer aldığı iddia edilen bilgilere göre, Rus vatandaşlarının genetik şifrelerinin bulunduğu biyolojik maddeler, yurtdışında gönderildikleri araştırma merkezleri tarafından Rusya’ya karşı bio-genetik silah üretmek için kullanılıyor.

Raporun daha sonra Patruşev tarafından Putin’e sunulduğu ve Rus liderin, kısa bir süre içerisinde gümrüklere yurtdışına biyolojik madde çıkışının yasaklanması talimatını verdiği iddia ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bakanlığın alınan karar ile bir ilgisinin bulunmadığı bildirildi. Bakanlık, ayrıca, yeni çıkan kararın biyolojik maddelerin parti halinde çıkışına yasak getirdiğini, tedaviye ihtiyacı olan hastalara ait örneklerin yurtdışına önceden olduğu gibi çıkabileceğini açıkladı.

Kommersant gazetesi yazarlarından Dmitriy Butrin’in yaptığı araştırmalara göre ise, karar genetik bilgi içeren tüm biyolojik maddelerin çıkışına yasak getiriyor.

Gümrük Hizmetleri Başkanı Andrey Belyaninov ve DHL ile TNT-Ekspress gibi yurtdışına biyolojik madde taşıyan şirketlerin yöneticileriyle görüştüğünü belirten Butrin, kendisine insana ait tüm biyolojik maddelerin yurtdışına çıkışına yasak getirildiğinin ifade edildiğini söyledi.

Kaynak : ntvmsnbc

0 comments: