Dna Testi Nedir Nasıl Yapılır? - Sizin Portal

Dna Testi Nedir Nasıl Yapılır?

Thursday, March 13, 2008

IDENTIGENE KİMDİR ?

BABALIK VE KİMLİK TESTLERİNDE NASIL BİR TEKNOLOJİ KULLANILMAKTADIR ?


Identigene'in kullandığı ve STR olarak kısaltılan short-tandem-repeat prosedürü üzerine uygulanan Identiplex teknolojisi babalık testlerinde ABD'nin (ve dünyanın) en gelişmiş teknolojisidir. Eskiden kan, şimdi pamuklu çubuk örneklerine uygulanan bu teknoloji Amerikan Kan Bankaları Derneği (AABB) tarafından akredite edilmiştir.
Kromozomlar üzerindeki DNA'nın fragman uzunluğu ve tekrarı insandan insana değiştiği için annelik ve babalık tayini en verimli olarak bu yolla yapılabilir. Identigene'de baba adayından ve çocuktan alınan örnek çubuklarındaki hücrelerin duvarı kimyasal maddelerle çözülmekte ve DNA ortaya çıkartılmaktadır. Polymerase Chain Reaction (PCR) teknolojisi ile bu DNA çoğaltılırken belirli ışıklı "marker"lar konmaktadır. Bu şekilde bakılan 9-12 sistemin sonuçları Bayes Teoremi ile birleştirilmekte ve %99,9996'ya varan kesinlik elde edilmektedir. Identigene'in sonuç raporları ya %99,9'un üzerinde babalık ya da % 0 oranında babalık (yani baba adayı çocuğun biyolojik babası değil) göstermektedir. Bu iki rakkamın arasında bir oran söz konusu değildir.

DNA TESTLERİNİN RAKİPLERİNE ÜSTÜNLÜĞÜ NEDİR ?


1970'li yıllardan önce kullanılan kırmızı kan kürevyesi antijeni testi ABD mahkemeleri tarafından babalık gibi davalarda yaptırılmakla beraber bunların ancak %85 hassasiyeti (yani %15 hata payı) olduğu bilinmekteydi. Bu yıllarda geliştirilen Human Leukocyte Antigen (HLA) testi bu hassasiyeti %90'a çıkartmıştı. DNA testi ile bu kesinlik oranı %99,9'un üzerine çıkartılmıştır. ABD mahkemeleri artık cinayet, tecavüz vb. Davalarında DNA testi olmadan karar vermemektedir.

%99,9 KESİNLİK NE İFADE EDER ?


ABD'de DNA test sonuçları AABB tarafından akredite edilmiş bir laboratuarda %99'un üzerinde sonuçlandığı takdirde cinayet, tecavüz, babalık, vb. davalarda kesin delil olarak kabul edilmektedir. Örneğin bu kesinlikte rapor alan 78 idam mahkumu son beş yılda suçsuzluklarını kanıtlamış ve serbest kalmışlardır. Identigene bir adım öteye giderek raporlarında %99,9 kesinliği garantilemektedir.

ÖRNEK NASIL ALINIR ?


Kimlik tayini testlerinde yıllardır kan yerine pamuklu çubuk (swab) ile alınan ağız içi derisi (mukoza) örnek olarak kullanılmaktadır. Bu yolla örnek almak için baba adayı, çocuk, (varsa) anne değişik şehirlerde olabilirler. Identigene'den tedarik edilecek zarf içindeki çubuğu örnek alınacak kişinin dudak içine 5-6 kez sürtmek DNA testi için yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken konular çubuğu zarfa sokarken başka bir madde ile temas etmemesi ve iç ve dış zarfların doğru ve itinalı bir şekilde doldurulmasıdır. Bu şekilde aynı anda yada değişik zamanlarda İrtibat Büromuza ulaştırılan örnekler Houston laboratuarımıza gönderilmektedir.
Anne karnındaki bebeğin testi için ceninden örnek gereklidir. Dpğmamış çocuklar için anneden amniosentez prosedürü sırasında doktor ile koordineli şekilde örnek alınabilir.

SONUÇLAR NE ZAMAN VE NASIL ALINIR ?


Kimlik tayini testlerimizin (babalık dahil) %95'i örnekler Houston'daki laboratuarımıza vardığından sonraki 3. iş günü sonunda sonuçlanmaktadır. Bu süre dünyada bazı diğer laboratuarlarda haftalar, hatta aylarla ölçülmektedir ve bu da Identiplex teknolojimizin üstünlüğünü göstermektedir. 2000 yılının başında Türkiye'deki faaliyetlerimiz başladığında bu süre 4 iş günü idi. İleride bu süreyi 2 iş gününe indirecek gelişmeler üzerinde çalışmaktayız. Bu sürenin kıslaması testin müşterilere maliyetinin azalmasını mümkün kılmaktadır.
Raporlar İstanbul'daki İrtibat Büromuzdan testin sonuçlanmasının ertesi günü, noter tasdikli orjinali ise 3-4 haftada tedarik edilebilir. Test ile ilgili bilgileri güvenlik açısından kesinlikle telefonda vermediğimizi belirtiriz.

TEST SONUÇLARININ GİZLİLİĞİNE NASIL GÜVENEBİLİRİM ?


Şirketimiz ABD merkezli bir kuruluş olduğundan bu konudaki gizlilik taahhütümüz bizim için özel bir önem taşır. Test ve yaptıran şahıslar hakkındaki bilgiler Houston'daki merkezimizde muhafaza edilmektedir. Telefon ile yaptıran şahıs(lar) a dahi bilgi vermemekteyiz. Fax ile sonuçlar ancak testi yaptıran tarafından baştan onaylanmış ise gönderilir.
Ayrıca anonim test yaptırmak da mümkündür.

RAPOR MAHKEMEDE KULLANILABİLİR Mİ ?


Şirketimiz AABB (Amerikan Kan Bankaları Dermeği) üyesi olduğu için "chain of custody" dediğimiz laboratuarda şahitlerin önünde alınmış örnekler ABD mahkemelerinde ve resmi makamlarında delil olarak kabul edilir.
Türkiye' de ise Identigene' in kimlik tayini testleri özel bilgi sağlamak için yapılır. Resmi işlemlerde belge özelliği taşımaz. Müşterilerimiz örnekleri kendileri aldıkları için T.C. mahkemelerinde delil olarak kabul edilmez. Babalık konusunda uzun bir hukuki işleme başlamadan önce Identigene'in raporu şahıslara pozitif veya negatif bir fikir verecektir.

Identigene Inc. 1993 yılında Houston, Texas'ta kurulmuş bir genetik araştırma ve tanımlama laboratuarıdır. Yaptığımız testler babalık, akrabalık, bebek tanımlama, evlat edinme, veraset, forensic ve muhacirlik müracaatlarında taraflar arasındaki genetik ilişkiyi bulmakta kullanılır. Şirketin genel müdürü Caroline Caskey'in babası Dr. Thomas Caskey tarafından geliştirilen ve şirketimizce patenti alınan Identiplex teknolojisi kullanılarak bu testlerden %99,9 kesinlikle sonuç alınır. Şirket şu ana kadar, çoğunluğu babalık testi olmak üzere, dünya çapında 50,000'i aşkın genetik test yapmıştır.
Identigene'in DNA endüstrisindeki liderliği Dateline, NBC gece haberleri, Today Show, CBS sabah programı, CNN, National Public Radio, Paul Harvey ve daha birçok haber programına konu olmuştur. TIME, The Economist, New York Times, L.A. Times, Chicago Tribune, International Herald Tribune gibi gazetelerde de şirketimiz ve teknolojimiz hakkında haberler yayınlanmıştır.

0 comments: